Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Filters
Merk
Olympia
Vogue
Reset filters
Verberg filters

Gietijzeren Pan

Gietijzeren Pan. Stoofpotten en hachee naar grootmoeders recept braad je in een gietijzeren pan. Het voordeel van gietijzer is dat uw gerecht langzaam verwarmt en de warmte goed wordt vastgehouden. Lees meer

Filter
1 - 14 van 14 resultaten
  • Geld terug prijsgarantie
  • Lage prijzen hoge service
  • Gratis verzending vanaf € 200,00

Stoofpotten en hachee naar grootmoeders recept braad je in een gietijzeren pan. Het voordeel van gietijzer is dat uw gerecht langzaam verwarmt en de warmte goed wordt vastgehouden. U zult merken dat een gerecht uit een gietijzeren pan voller van smaak is. Zowel het vlees en overige ingrediënten worden langzaam gegaard. Bij Horeca Megastore vindt u een groot aanbod gietijzeren braadpannen in traditioneel oranje, rood en zwart. De pannen zijn verkrijgbaar met lange steel, als braadslede, het welbekende ronde model en ovaal. Wanneer de pan uit de doos komt heeft de pan geen aanbaklaag, u dient de pan in te branden". De aankoop van een gietijzeren pan is een pan voor het leven.

Giet een klein scheutje olie in de pan. Bij voorkeur zonnebloemolie, maar arachideolie gaat ook prima. Smeer met wat keukenpapier de olie uit tot een dun laagje over de hele binnenkant van de pan. Vergeet ook de opstaande randen niet! Hierbij geldt: hoe dunner de laag, hoe mooier de seasoning uiteindelijk wordt. Dus beter 10 keer met een flinterdun laagje olie dan 1 keer te veel.

Olie en vuur zijn een levensgevaarlijke combinatie. Let dus goed op met het aanbrengen van de olie. Laat geen druppels over de rand gaan. Wanneer je daar een gasvlam onder houdt kun je daardoor de vlam in de pan krijgen.

 Nu is het tijd om de pan goed heet te stoken. In het begin even middelhoog vuur, maar wanneer de pan eenmaal goed heet is mag je er wel een schepje bovenop doen. Let op bij het inbranden op een inductieplaat. Hoewel deze pannen geschikt zijn voor zeer grote hitte, moeten ze wel enigszins rustig naar die temperatuur gebracht worden. Zeker bij een zeer efficiënte warmteoverdracht, zoals inductie, trekt de pan krom als hij te snel heet wordt. Begin dus op een lage stand, en bouw het rustig op. Het doel is om de olie zo heet te stoken dat hij gaat walmen. Zie je de rook van de pan komen? Dan nog even wat verder doorgaan met verhitten. Het doel is om de pan zo zwart mogelijk te krijgen. Vergeet ook de afzuigkap niet: dit kan best flink stinken.

Wanneer je na een minuut of twee tot drie walmen merkt dat de pan droog raakt kan het vuur uit. Laat hem nu rustig een kwartier (of langer) afkoelen. Hierna even met een zo schoon mogelijke afwasborstel en heet water schrobben. **Gebruik absoluut geen afwasmiddel!**Nooit! Droog de pan hierna af met een theedoek.

Wrijf de pan weer in met wat olie en verhit hem tot hij bijna droog is. Dit herhaal je totdat de pan zwart is van binnen. Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat. Hoe zwarter te pan, hoe beter de laag.